Asbestinventarisatieattest

ok
di 9 juli 2019
Wat is het asbestinventarisatieattest?

Het asbestinventarisatieattest is een verkorte neerslag van een asbestinventaris, die wordt opgemaakt door een gecertificeerde asbestdeskundige.
Concreet wordt eerst nagaan of er al dan niet een nog geldige asbestinventaris aanwezig is. Indien er een asbestinventaris aanwezig is, zal OVAM het asbestinventarisatieattest eenvoudig kunnen produceren uit de software, op basis van de gegevens in de OVAM-databank (geschatte kost: €35).Indien er geen asbestinventaris aanwezig is, dan moet er een asbestdeskundige ter plaatse komen om de nodige vaststellingen te verrichten, zonder daarbij echter over te gaan op destructief onderzoek. De asbestdeskundige zal dan dus gewoonweg een asbestinventaris opmaken (geschatte kost: €350). De deskundige zal daarbij in hoofdzaak gebruik maken van meetapparatuur en visuele observaties. De asbestdeskundige zal vervolgens zijn opmetingen ingeven in een OVAM-databank. Daarna zal de software op basis van deze inputgegevens een asbestinventarisatieattest produceren. De werkwijze is zo vrij analoog aan hoe gewerkt wordt voor het EPC, zij het dat de opmetingen door de deskundige hier een asbestinventaris vormen en zo een eigen statuut hebben, los van het attest.Wie verstrekt het attest?

Het attest wordt finaal niet door de deskundige maar door OVAM wordt verstrekt. De deskundige zal wel, indien er nog geen is, de asbestinventaris opmaken.Wat kost het?

Geschat wordt dat de opmaak van een asbestinventaris door een deskundige gemiddeld zo’n €350 zal kosten. Maar ook voor het verkrijgen van het attest van OVAM zal er een som verschuldigd zijn in de vorm van een retributie. Voorlopige schattingen wijzen op zo’n €35 per (doorsnee) woning.Welke gegevens zal het attest bevatten?
Het attest zal minstens de volgende gegevens bevatten:
  • De identificatie van de constructie (wellicht het adres van het pand)
  • Een opsomming van de aangetroffen asbesthoudende of asbestverdachte materialen
  • Een aanduiding van de geïnventariseerde asbesthoudende materialen waarvoor een verwijderingsplicht geldt
  • Een risico-evaluatie van de asbesthoudende materialen
  • Een advies over urgente maatregelen ter remediëring van de vastgestelde acute blootstellingsrisico’s
  • De geldigheidsduur
  • De datum van het afleveren van het attest
  • Een samenvattende conclusie
  • Een unieke code

Hoe lang is het attest geldig?

Over de geldigheidsduur zal de volgende Vlaamse regering een beslissing moeten nemen. De reden waarom de geldigheidsduur beperkt wordt, is dat de risicobeoordeling een momentopname vormt. OVAM beklemtoont dat er diverse factoren zijn waardoor de risicobeoordeling kan veranderen, zoals beschadiging, veroudering, ….
Bron:CIB.