De asbestinventaris, nog een attest erbij bij verkoop van uw woning.

ok
wo 8 februari 2017
Verkopers van vastgoed zijn al langer verplicht om een hele reeks attesten aan de verkoopsakte toe te voegen. Al die attesten worden weldra echter gebundeld in de woningpas, een digitale toepassing waar meteen alle beschikbare gegevens zichtbaar moeten zijn. In die woningpas zal ook een inventaris van de aanwezige hoeveelheid asbest in de woning verplicht worden.

Woningpas
De opmaak van zo’n inventaris door een erkend bedrijf kost tussen de 250 en 500 euro, een kost die wellicht zal worden doorgerekend in de verkoopprijs van de woning. De maatregel kadert in het plan van de Vlaamse overheid om Vlaanderen tegen 2040 asbestvrij te maken.

Een van de maatregelen in dat kader is de invoering van een verplichte asbestinventaris bij de verkoop van vastgoed. Die inventaris zal, naast onder meer het bodemattest en het energieprestatiecertificaat (EPC), opgenomen worden in het eengemaakt Vlaams woningattest, ook woningpas genoemd. Voor bedrijven is zo’n asbestinventaris al sinds 1995 verplicht.

Gevaarlijk

Hoewel de productie van asbest en asbesthoudende producten al sinds 1998 verboden is, is er volgens de Openbare Vlaamse Afvalmaatschappij (Ovam) nog 3,7 miljoen ton asbest in omloop. Ongeveer een vierde daarvan, zo’n 910.000 kilo, schuilt in de woningen van particulieren. Het gaat daarbij voornamelijk om hechtgebonden asbest, zoals in dakleien, gevelbekleding, golfplaten, bloembakken of vensterbanken. Zolang die in goede staat zijn, is er geen probleem, maar in slechte staat of bij verwijdering kunnen er asbestvezels vrijkomen.

Blootstelling daaraan kan leiden tot dodelijke longziektes en longkanker. Daarnaast zit er rond sommige verwarmingsbuizen ook nog asbestkoord en -isolatie, dat niet gebonden en dus altijd gevaarlijk is.
Bron: Het Nieuwsblad & Het Belang van Limburg